Niezwykle zdrowe, lekkie, a zarazem pyszne danie lub przekąska. Sam wygląd dania sprawia, że wprost nabieramy apetytu. Idealne na przekąskę na imprezach.
20 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
6 kromek ulubionego chleba
70 g opakowania rukoli
3/4 szklanki pestek słonecznika
2 ząbki czosnku
120 ml oliwy z oliwek lub oleju
1,5 łyżki cukru
opakowanie wędzonego łososia (100 g)
pomidorki cherry
Kanapka z pesto z rukolą, łososiem i pomidorkami cherry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pesto z rukolą:
Pestki słonecznika rozdrabniamy za pomocą blendera.
Następnie dodajemy do tego rukolę (zostawiamy kilka liści), czosnek, oliwę (lub olej) i cukier. Wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
Uzyskaną masę przenosimy do słoika.
Kanapki:
Kromki chleba smarujemy pesto, następnie dodajemy łososia, na to kładziemy pokrojone pomidorki cherry. Przyozdabiamy listkami rukoli.
Pesto, które pozostało możemy wykorzystać potem do kanapek, tortilli jako sos do makaronu.
Komentarze