Dorsz pod serowo-mleczną pierzynką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kanapka jest smaczna i lekka, nie wymaga przypraw soli oraz pieprzu. Znalazła uznanie wśród moich znajomych. tak przygotowanego dorsza można również podawać z ziemniakami i sałatką:)

  • 45 min

Składniki:

  • 4 filety z dorsza (mogą być ze skórą)
    3 duże cebule
    4 ząbki czosnku
    garść pietruszki świeżej
    mleko
    parmezan
    oliwa z oliwek
    chleb
    masło
    mąka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz pod serowo-mleczną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z dorsza umyć pokroić na płaty o szerokości trzech palców. Cebulę pokroić na bardzo drobną kostkę, posiekać natkę pietruszki. Na patelkę wlać oliwę z oliwek i dodać dwa zgniecione ząbki czosnku następnie dodać całą posiekaną cebulę i smażyć aż osiągnie brązowy kolor (aż będzie w pełni gotowa) na sam koniec dodać całą natkę z pietruszki. W takim farszu obtoczyć pokrojonego dorsza a następnie oprószyć go w mące (nie pomylić kolejności). Kiedy wszystkie dorsze będą przygotowane według wymienionego sposobu należy je lekko podsmażyć na oliwie z oliwek. Jak będą lekko zrumienione dodać pozostały farsz i zalać mlekiem aż do przykrycia. Lekko zagrzać kolejno dodać starty parmezan ( ja używam sera takiego jakiego mam). Dusić na lekkim ale naprawdę lekkim ogni przez 30-45 min aż powstanie parmezanowo-mleczna skorupka (ze względu na ilość składników robiłam to na dwóch patelkach)

    Grzanki:
    Na patelni rozgrzać masło dodać zgnieciony ząbek czosnku, włożyć kanapki na sklarowane masło i podsmażyć. Na gotowe tosty nakładać po kawałku dorsza z pierzynką mleczno-parmezanową. Jeżeli ktoś lubi to grzanki można przetrzeć czosnkiem:)

Porady

Zamiast parmezanu można zastosować ser wędzony albo np. goudę Danie to mozna podawać nie tylko na toście ale również z ziemniakami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować