Kanapka z awokado, kurczakiem i sałatą

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 1 osoby

Kanapka z awokado, kurczakiem i sałatą

  • 25 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • • KURCZAK:
    • 1 podwójna pierś z kurczaka,
    • 2 łyżki białego wina lub 5 kropli wódki,
    • 3 rozgniecione jagody jałowca (można pominąć),
    • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub octu winnego,
    • 2 liście laurowe,
    • 2 łodygi świeżego tymianku (lub szczypta suszonego),
    • Sól,
    • Pieprz,
    • DODATKOWO (na 1 kanapkę):
    • 2 kromki chleba np. żytniego, pe,
    • ½ awokado,
    • 2 płaskie łyżki majonezu,
    • Plasterki kurczaka z przepisu powyżej (około 50g),
    • 2 liście sałaty,

Kanapka z awokado, kurczakiem i sałatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KURCZAK: Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Do marynaty wkładamy kurczaka i dokładnie go obtaczamy. Mięso odstawiamy do lodówki do zamarynowania na 1 godzinę.
    Po tym czasie mięso przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Gotujemy dokładnie 10 minut pod przykryciem. Wyłączamy ogień, a mięso pozostawiamy w bulionie do wystudzenia.
    Wystudzone mięso kroimy w plasterki.
    W podobny sposób można przygotować udka z kurczaka. Gotujemy je wówczas 35 minut.
    PRZYGOTOWANIE KANAPKI: Kromki chleba smarujemy majonezem (1 kromka =1 łyżka majonezu). Następnie na pierwszej kromce układamy liście sałaty, następnie plasterki kurczaka i plasterki awokado. Przykrywamy drugą kromką. Awokado można dodatkowo oprószyć szczyptą soli i pieprzu.

Komentarze

Podobne przepisy