Kanapka Monsieur

0 (0 ocen)

  • 15 min

Kanapka śniadaniowa w stylu francuskim z sadzonym jajkiem.

  • 15 min

Składniki:

  • • 2 kromki chleba tostowego pszennego
    • 1 plaster szynki
    • 1 plaster sera żółtego
    • kilka plasterków ogórka zielonego
    • masło do smarowania
    • otarta skórka z 1/2 cytryny
    • masło i oliwa do smażenia
    • 2 jajka
    • sól, pieprz
    • zielenina i pomidorki do dekoracji

Kanapka monsieur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Tosty posmarować masłem, pomiędzy włożyć szynkę, ser i plasterki ogórka.
    • Dociskając namoczyć w jednym roztrzepanym jajku, aby pieczywo wchłonęło jak najwięcej jajka.
    • Smażyć na mieszance masła i oliwy z dodatkiem otartej skórki z cytryny, z obu stron na złoty kolor.
    • Drugie jajko usmażyć jako sadzone i położyć go na kanapce.
    • Udekorować zieleniną i pomidorkami koktajlowymi.
    • Posypać grubo mielonym pieprzem.

Porady

Taką kanapkę jadłam w restauracji Smaki Warszawy na śniadaniu prasowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy