Nigdy nie słyszeliście o BTT? Blue cheese. Turkey. Tomatoes.Ser pleśniowy, indyk i pomidory.Liczę na to, że wkrótce będzie znana bardziej, niż jej starsza koleżanka BLT.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
INDYK W MARYNACIE CYTRYNOWO-TYMIANKOWEJ:
- pierś indyka: 500 gramów
- sok z cytryny: 4 łyżki
- skórka starta z cytryny: 1 łyżka
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- miód: 1 łyżka
- czosnek: 1 ząbek
- świeży tymianek: 3 łyżki
POMIDORKI Z BAZYLIą:
- kolorowe pomidorki koktajlowe: 300 gramów
- świeża bazylia: 0.5 pęczka
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- sól: 1 szczypta
- grubo mielony czarny pieprz: 1 szczypta
KANAPKA:
- miękki ser pleśniowy: 150 gramów
- bagietka ciabatta z oliwkami: 1 sztuka
1.Przygotuj marynatę: połącz sok i skórkę z cytryny, oliwę, miód, rozgnieciony ząbek czosnku i liście tymianku. Wymieszaj na gładką emulsję.
2.Marynuj piersi indyka przez co najmniej pół godziny.
3.Przekrój pomidorki na pół.
Pokrój liście bazylii w paski.
Dodaj posiekaną bazylię do pomidorków.
Skrop oliwą, dopraw świeżo zmieloną solą i pieprzem.
Wymieszaj.
4.Ułóż indyka w naczyniu żaroodpornym.
Na górze połóż gałązki tymianku.
Wokół ułóż pomidorki.
5.Włóż do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55 minut.
6.Przekrój ciabattę na pół. Rozsmaruj ser pleśniowy na każdej połowie.
Na serze ułóż kawałki pieczonego indyka i liście tymianku.
7.Dodaj upieczone pomidorki i świeże listki bazylii.
Komentarze