Kanadyjskie żeberka z kapustą

0 (0 ocen)

Pyszne żeberka na słodko zapiekane w piekarniku z kapustą. Palce lizać !!

Składniki:

  • 1kg żeberek
    500 g kapusty kiszonej
    1 cebula
    3-4 łyżki miodu
    3-4 łyżki syropu klonowego
    2 łyżi octu balsamicznego
    3 ziela angielskie
    1 liść laurowy

Kanadyjskie żeberka z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do miski dodaj ocet, miód oraz syrop. Dobrze wymieszaj i odstaw na 30 min
  • 2. Na patelni rozgrzej 2 łyżi oleju, dodaj pokrojoną w pólplasterki cebulę i zeszklij.
  • 3. Cebulę przełóż do ,miski, na patelnie z tłuszczem połóż żeberka i smaż na złotobrązowy kolor z obydwóch stron.
  • 4. Żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego.
    Na patelnie z tłuszczem po żeberkach nałóż kapustę dodaj liść laurowy i ziele. Smaż często mieszając ok 10 min
  • 5. Kapustę nałóż na żeberka. Piecz w 190' przez ok 1 godz. W połowie pieczenia przykryj kapustę by się nie przypaliłą

Komentarze

Podobne przepisy