Kalmary w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 30 min

danie idealne na wieczór z ukochaną:)

  • 30 min

Składniki:

  • Na 2 osoby

    - 2 paczki ryżu
    - 2 średnie cebule
    - puszka pomidorów krojonych bez skórki
    - opakowanie 400 g - 500 g mrożonych kalmarów (pierścienie)
    - 4 łyżki stołowe wina białego wytrawnego
    - koperek
    - pieprz do smaku
    - olej

Kalmary w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • W trakcie 1. 1. Cebule obrać i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na patelni.
    Kiedy cebula się zarumieni, dodać puszkę pomidorów, pieprz do smaku i
    garść koperku.
    2. Równocześnie w garnku obok, do gotującej się wody wrzucić
    pierścienie kalmarów i zagotować max.5 minut (w przeciwnym razie,
    kalmary będą twarde lub gumiaste).
    3. Gotowe kalmary odcedzić i dodać na patelnię.
    4. Zalać czterema łyżkami wina i dusić całość pod przykryciem ok. 10
    minut, co jakiś czas mieszając.
    5. Na talerze wyłożyć ryż z torebek i pokryć gotowymi kalmarami z
    patelni.
    6. Całość można posypać koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy