Kalmary w cieście kukurydziano-pszennym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Super przekąska z krajów Morza Śródziemnego. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a do tego przygotowuje się ją naprawdę ekspresowo. Dla niespodziewanych gości, na domówkę, lub jako szybka przekąska na kolację. Serdecznie polecam

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g krojonych kalmarów
    2/3 szklanki mąki kukurydzianej
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    3/4 szklanki wody
    sól i pieprz
    olej rzepakowy do smażenia
    sok z cytryny do skropienia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Kalmary w cieście kukurydziano-pszennym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalmary bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć je ręcznikiem papierowym. Mąki przesiać, dodać jajo, wodę i przyprawy, Wymieszać-ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Olej rozgrzać na patelni.Kalmary zanurzyć w cieście i smażyć z obu stron na złoto. (należy smażyć je jak najkrócej, bo inaczej zrobią się nam gumowe). Usmażone kalmary osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać gorące skropione sokiem z cytryny.

Porady

Można do kalmarów podać ostry lub słodko-kwaśny sos

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalmary Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować