Wspomnienie wakacji - smażone chrupiące kalmary pachnące pietruszką ze słodko-pikantnym sosem chilli z dodatkiem orzeźwiającego ogórka to świetna propozycja na letnią przekąskę lub lekką kolację :D
25 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
150 gram kalmarów
1 szklanka mąki
1 garść natki pietruszki
Sól, pieprz
½ szklanki sosu słodkiego chilli
1 nieduży ogórek
1 łyżeczka octu ryżowego lub soku z limonki
Kalmary smażone z sosem chilli z ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce łączymy ze sobą słodki sos chilli, sos sojowy i ocet/sok z limonki.
Do sosu dodajemy umytego, pozbawionego gniazd nasiennych i pokrojonego w drobniutką kostkę ogórka – mieszamy, odstawiamy.
Kalmary oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Tuby kalmarów kroimy w pierścienie.
W miseczce łączymy mąkę, drobno posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Do tak przygotowanej mieszanki wkładamy pierścienie kalmarów i starannie je obtaczamy.
Kalmary smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu aż do zarumienienia tj. 2-3 minuty z każdej strony.
Usmażone kalmary przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Odsączone z nadmiaru tłuszczu kalmary serwujemy razem z przygotowanym wcześniej sosem, smacznego :D
Komentarze