Kalmary smażone z sosem chilli z ogórkiem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wspomnienie wakacji - smażone chrupiące kalmary pachnące pietruszką ze słodko-pikantnym sosem chilli z dodatkiem orzeźwiającego ogórka to świetna propozycja na letnią przekąskę lub lekką kolację :D

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 gram kalmarów
    1 szklanka mąki
    1 garść natki pietruszki
    Sól, pieprz
    ½ szklanki sosu słodkiego chilli
    1 nieduży ogórek
    1 łyżeczka octu ryżowego lub soku z limonki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sos chili Przekąski

Kalmary smażone z sosem chilli z ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce łączymy ze sobą słodki sos chilli, sos sojowy i ocet/sok z limonki.

    Do sosu dodajemy umytego, pozbawionego gniazd nasiennych i pokrojonego w drobniutką kostkę ogórka – mieszamy, odstawiamy.

    Kalmary oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Tuby kalmarów kroimy w pierścienie.

    W miseczce łączymy mąkę, drobno posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Do tak przygotowanej mieszanki wkładamy pierścienie kalmarów i starannie je obtaczamy.

    Kalmary smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu aż do zarumienienia tj. 2-3 minuty z każdej strony.

    Usmażone kalmary przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

    Odsączone z nadmiaru tłuszczu kalmary serwujemy razem z przygotowanym wcześniej sosem, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalmary Ogórek Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować