Kalmary faszerowane boczkiem i ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Osobiście uwielbiam owoce morza. Chociaż może bardziej ryby i skorupiaki, czasami zdarzy mi się sięgnąć także po kalmary. Ich tuby świetnie się nadają do faszerowania. Tak i było tym razem. Popełniłam mały mezalians, gdyż do środka trafiły.. ziemniaki i boczek.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -4 duże ka kalmary (tuby) lub 8 mniejszych
    -2-3 ziemniaki
    -100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
    -2 ząbki czosnku
    -pęczek natki pietruszki
    -100 ml białego wina
    -4 łyżki oliwy z oliwek
    -olej do smażenia
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Kalmary faszerowane boczkiem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
    Pióropusze kalmarów pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Przesmażyć pióropusze z wędzonym boczkiem. Dodać natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziemniaki i wino. Dusić 10-15 minut do odparowania. Przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem i odstawić.
    Podstudzonym farszem napełnić tuby kalmarów i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej do smażenia. Wyłożyć kalmary. Obsmażyć do zrumienienia. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem jeszcze kilka-kilkanaście minut. Należy pamiętać, że czas ostatecznego duszenia zależy od wielkości kalmarów i grubości ich ścian. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować