Nie wiecie co zrobić z pozostałych białek ? Oto moja propozycja na pyszne, i efektowne kalie na bazie białek.
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
pół szklanki białek
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej typ 405 + łyżeczka skrobi kukurydzianej
szczypta soli
ulubiony aromat
100 g masła
100 g zagęszczonego mleka
żółty naturalny barwnik
1.Białka z solą ubijamy, na sztywno. Partiami wsypujemy cukier.Następnie przesiewamy obie mąki, i łopatką dokładnie mieszamy, dodajemy aromat.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego formujemy okrągłe placuszki.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni , około 8 minut.Gorące za pomocą szpatułki zdejmujemy z papieru, i formujemy kalie.Masło o temperaturze pokojowej ucieramy do białości, powoli dodajemy mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy, barwimy na żółto.Krem wkładamy do rękawa cukierniczego , i formujemy środki kali.
Porady
Środki kali można zrobić ze skórki cytrynowej lub pomarańczowej.
Komentarze