• 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie wiecie co zrobić z pozostałych białek ? Oto moja propozycja na pyszne, i efektowne kalie na bazie białek.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pół szklanki białek
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki pszennej typ 405 + łyżeczka skrobi kukurydzianej
    szczypta soli
    ulubiony aromat
    100 g masła
    100 g zagęszczonego mleka
    żółty naturalny barwnik
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Kalie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka z solą ubijamy, na sztywno. Partiami wsypujemy cukier.Następnie przesiewamy obie mąki, i łopatką dokładnie mieszamy, dodajemy aromat.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego formujemy okrągłe placuszki.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni , około 8 minut.Gorące za pomocą szpatułki zdejmujemy z papieru, i formujemy kalie.Masło o temperaturze pokojowej ucieramy do białości, powoli dodajemy mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy, barwimy na żółto.Krem wkładamy do rękawa cukierniczego , i formujemy środki kali.

Porady

Środki kali można zrobić ze skórki cytrynowej lub pomarańczowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.97 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kalie mascarponowe nadziewane ze szparagami

To może cię zainteresować