Kalejdoskop

  • wyświetlono: 3775 |
  • dodany do książki kucharskiej: 22 |
  • polecenia: 0

Pyszne, lekkie i bardzo kolorowe ciacho, które bardzo lubią dzieci, a nazwa mówi sama za siebie:)

reanja
  • 60min

Składniki

Ciasto:

9 białek

4 żółtka

300g cukru

200g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo

kisiel czerwony ( u mnie wiśniowy)

1 łyżka kakao ( raczej kopiastą )

4 żółtka

2 łyżki mąki

3 łyżki suchego maku

Masa:

500g serka mielonego ( z wiaderka)

4 galaretki- wiśniowa, agrestowa i dwie cytrynowe
Polewa:
1/2 kostki palmy
3 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Kalejdoskop

  • 1. Białka ubijam z szczyptą soli na sztywno, dodaję cukier i po jednym żółtku- mieszam bardzo delikatnie.

    Dodaję stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszam szpatułką.

    Ciasto dzielę na cztery części i dodaję

    1 część -4 żółtka i 2 łyżki mąki

    2 część- 1 łyżkę kakao

    3 część- suchy mak

    4 część- kisiel wiśniowy

    Każdą po kolei delikatnie mieszam do połączenia się składników.

    Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia i na środek wylewam kolejno po dwie łyżki z każdego koloru.

    Robię to do wyczerpania ciasta.

    Blaszkę wkładam do nagrzanego do 180st piekarnika na 30-35 minut.

    Sprawdzamy suchym patyczkiem.

    Upieczone ciasto studzę i przekrawam na dwa blaty.

    Masa:

    Z pół litra wrzątku odlewam 1/2 szklanki i w pozostałej wodzie rozpuszczamy 1 galaretkę i wylewam na duży płaski talerz.

    Tak postępuję z kolejnymi dwoma ( mam trzy kolory )- odstawiam do stężenia.

    Trzeba pamiętać że to wymaga czasu i dlatego najlepiej przygotować je dzień wcześniej.

    Następnie kroję w kosteczki lub inne wzorki:)

    1 galaretkę cytrynową rozpuszczam w szklance wrzątku i studzę.

    Ser przekładam do miski dodaję wystudzoną galaretkę i gdy zacznie masa tężec dodaję pozostałe galaretki (pokrojone) i wylewam na dolny blat ciasta.

    Przykrywam drugim i lekko dociskam.

    Polewa:
    Rozpuszczam palmę i dodaję pozostałe składniki.
    Gotuję wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut.
    Ciepłą polewę wylewam na ciasto.

Porady

Trzy kolorowe galaretki potrzebne do masy najlepiej przygotować dzień wcześniej

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciasta biszkoptowe

Komentarze

Podobne przepisy

Malinowa pokusa

Dodane przez: dorota w

Malinowa pokusa

Bardzo delikatne, letnie ciasto.Biszkopt...

Wilgotne ciasto ucierane z truskawkami

Dodane przez: MarciaDG92

Wilgotne ciasto ucierane z truskawkami

Jest to proste i szybkie do wykonania...

Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami

Dodane przez: chilijemy

Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami

Sernik na kruchym spodzie to ulubione...

zielona łąka

Dodane przez: karola89

Ciasto Zielona Łąka

biszkopt z zielonym kremem i bitą...

Tiramisu (bez jajek)

Dodane przez: AnkaFiranka

Tiramisu (bez jajek)

Tiramisu to prosty i aromatyczny...

Biszkopt - łatwy i szybki

Dodane przez: polciunia1984

Szybki i łatwy biszkopt

Bardzo szybki i prosty biszkopt,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE