Kalarepki faszerowane kurczakiem i kurkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kalarepki z mięsno-grzybowym farszem to pomysł na zupełnie oryginalny obiad.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kalarepki
    200 g fileta z kurczaka
    50 g kurek
    mała marchewka
    mała cebula
    kawałek zielonej części pora
    4 łyżki masła
    100 ml śmietany 30 %
    4 kulki mini mozzarelli
    sól
    pieprz

Kalarepki faszerowane kurczakiem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepki obierz,zetnij wierzchy,wydrąż środki,pozostawiając brzegi o grubości 0,5 cm.
    Następnie obgotuj w osolonym wrzątku ok.20 minut,wyjmij,ostudź,
  • 2. Filet kurczaka pokrój w kostkę,cebulę posiekaj,podsmaż na 2 łyżkach masłach.
    Na pozostałym maśle uduś startą marchewkę,kurki oraz pokrojoną część pora.
    Uduszone warzywa z kurkami dodaj do mięsa dopraw do smaku sola i pieprzem na końcu wlej śmietankę.
  • 3. Obgotowane kalarepki wysmaruj masłem i ułóż na blaszce wyłożoną folią aluminiową,napełnij je przygotowanym farszem.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 minut i zapiekaj około 15-20 minut,na 2-3 minuty przed końcem pieczenia połóż na wierzchu każdej kalarepki kulkę mini mozzarelli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy