Kalarepki z mięsno-grzybowym farszem to pomysł na zupełnie oryginalny obiad.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 kalarepki
200 g fileta z kurczaka
50 g kurek
mała marchewka
mała cebula
kawałek zielonej części pora
4 łyżki masła
100 ml śmietany 30 %
4 kulki mini mozzarelli
sól
pieprz
Kalarepki faszerowane kurczakiem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepki obierz,zetnij wierzchy,wydrąż środki,pozostawiając brzegi o grubości 0,5 cm.
Następnie obgotuj w osolonym wrzątku ok.20 minut,wyjmij,ostudź,
2.Filet kurczaka pokrój w kostkę,cebulę posiekaj,podsmaż na 2 łyżkach masłach.
Na pozostałym maśle uduś startą marchewkę,kurki oraz pokrojoną część pora.
Uduszone warzywa z kurkami dodaj do mięsa dopraw do smaku sola i pieprzem na końcu wlej śmietankę.
3.Obgotowane kalarepki wysmaruj masłem i ułóż na blaszce wyłożoną folią aluminiową,napełnij je przygotowanym farszem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 minut i zapiekaj około 15-20 minut,na 2-3 minuty przed końcem pieczenia połóż na wierzchu każdej kalarepki kulkę mini mozzarelli.
Komentarze