KALAREPKA INACZEJ

0 (0 ocen)

Jeśli ktoś nie lubił kalarepki to mam nadzieję,że zmieni zdanie jedząc ją w tym wydaniu.

Składniki:




  • 2 kalarepki
    2 marchwie
    2 pomidory
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanych listków bazylii cytrynowej
    1 łyżka posiekanych listków melisy cytrynowej
    1/2 małego filetu z kurczaka
    15 dkg.ogonówki parzonej
    15 dkg ogonówki wędzonej
    15 dkg świeżej słoninki
    3 łyżki keczupu pikantnego
    sól,pieprz czarny,sok z cytryny do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalarepka inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalarepka inaczej 1.



    Kalarepki obrać,umyć,pokroić w kostkę i odgotować 10 min.w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.Odcedzić i przestudzić. Cebulę pokroić w kostkę,czosnek w zapałkę,marchew w cienkie słupki.Pomidory sparzyć wrzątkiem,zdjąć skórkę i pokroić na mniejsze kawałki.Filet z kurczaka oraz obie ogonówki pokroić w kostkę.Listki melisy i bazylii pociąć nożem lub nożyczkami.

  • kalarepka inaczej 2.
    Słoninę pokroić na małe kawałeczki i wysmażyć na patelni.
    Na przesmażoną słoninę wsypać kalarepkę,marchew oraz cebulę i smażyć do czasu ich zeszklenia i wyparowania wody.
  • kalarepka inaczej 3. Dodać i chwilę smażyć.
  • kalarepka inaczej 4. Dodać czosnek.
  • kalarepka inaczej 5.
    Wsypać obie ogonówki,pomidory,pokrojone zioła i dusić do czasu odparowania wody i miękkości kalarepki.W miarę potrzeby podlać niewielką ilością gorącej wody
  • kalarepka inaczej 6.
    .Przyprawić do smaku solą,pieprzem,dodać keczup i zagotować.
  • kalarepka inaczej 7.
    Podawać gorące z ryżem ugotowanym na sypko lub z pieczywem.

Porady

Potrawę doprawiać do smaku na koniec,ponieważ dodane do potrawy ogonówki zawierają już przyprawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować