Kalarepka inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kalarepki obrać,umyć,pokroić w kostkę i odgotować 10 min.w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.Odcedzić i przestudzić. Cebulę pokroić w kostkę,czosnek w zapałkę,marchew w cienkie słupki.Pomidory sparzyć wrzątkiem,zdjąć skórkę i pokroić na mniejsze kawałki.Filet z kurczaka oraz obie ogonówki pokroić w kostkę.Listki melisy i bazylii pociąć nożem lub nożyczkami.
2.
Słoninę pokroić na małe kawałeczki i wysmażyć na patelni.
Na przesmażoną słoninę wsypać kalarepkę,marchew oraz cebulę i smażyć do czasu ich zeszklenia i wyparowania wody.
3.Dodać i chwilę smażyć.
4.Dodać czosnek.
5.
Wsypać obie ogonówki,pomidory,pokrojone zioła i dusić do czasu odparowania wody i miękkości kalarepki.W miarę potrzeby podlać niewielką ilością gorącej wody
6.
.Przyprawić do smaku solą,pieprzem,dodać keczup i zagotować.
7.
Podawać gorące z ryżem ugotowanym na sypko lub z pieczywem.
Porady
Potrawę doprawiać do smaku na koniec,ponieważ dodane do potrawy ogonówki zawierają już przyprawy.
Komentarze