Kalarepa z marchewką na maśle

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Bardzo smaczny dodatek do obiadu.

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 duża kalarepa
    3 średniej wielkości marchewki
    1 solidna łyżka masła ok. 30 gramów
    2 kopiaste łyżeczki mąki pszennej
    1 szklanka wody ok 300 ml
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru

Kalarepa z marchewką na maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepę i marchew obieramy następnie kroimy w niedużą kostkę.
    Przekładamy na dużą patelnię zalewamy wodą dodajemy sól i cukier.
  • 2. Całość doprowadzamy do wrzenia następnie dusimy na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie( około. 15 minut) a część wody odparuje. Od czasu do czasu mieszamy.
    Na koniec dodajemy masło mieszamy aż się rozpuści i wsypujemy mąkę ciągle mieszając gotujemy jeszcze 2-3 minuty aż całość zgęstnieje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy