Kalafiorowy stek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wegetariański stek podany z mięsną jarzynką;)

  • 60 min

Składniki:

  • składniki podstawowe:
    główka kalafiora
    papryka czerwona
    pół kg mięsa mielonego, u mnie dziczyzna

    składnik podstawowy dodatkowy:
    2 łodygi selera naciowego

    składniki robocze:
    pół papryczki chili
    sól morska
    pieprz ziołowy
    łyżka masła
    łyżka oliwy z oliwek
    2 łyżeczki sosu sojowego
    2 łyżeczki wody
    troszkę miodu
    cebula dymka lub natka pietruszki, może być jedno i drugie
    opcjonalnie łyżeczka startego imbiru
    2 łyżeczki prażonego siemienia lnianego

    dekoracja:
    rzodkiewka
    natka selera naciowego

Kalafiorowy stek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora kroimy na plastry. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C ok. 25 minut.
  • 2. Sos sojowy, mieszamy z wodą, miodem, imbirem i zieleniną. Sosem polewamy upieczonego kalafiora.
  • 3. Mięso rumienimy na maśle. Jak mięso jest już gotowe. Dodajemy pokrojonego selera naciowego, chili i czerwoną paprykę. Chwilę razem dusimy, warzywa powinny zostać chrupiące. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
  • 4. Na talerz wykładamy upieczonego kalafiora, polewamy go przygotowanym sosem, wykładamy mięsną "jarzynkę". Ozdabiamy natką selera i rzodkiewką wyciętą w różyczkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy