Kalafiorowy niby kurczak

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pieczone w panierce, a następnie oblane pikantnym sosem różyczki kalafiora konsystencją i smakiem przypominają smażonego kurczaka. Świetna propozycja dla wegetarian, ale mięsożercom też zasmakują.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kalafior
    litr maślanki
    sól ziołowa
    pieprz kolorowy
    koperek

    mąka krupczatka

    panierka:
    bułka tarta
    drobna kaszka orkiszowa
    parmezan lub grana padano

    sos ekstremalnie pikantny:
    4 łyżki płynnego miodu
    4 łyżki keczupu łagodnego
    2 łyżki sosu Xtreme
    2 łyżki sosu sojowego
    kilka kropli sosu Worcestershire
    łyżka brandy

    sos:
    4 łyżki majonezu
    łyżka łagodnego keczupu
    łyżka bardzo ostrego sosu, użyłam Sos Xtreme
    łyżka brandy

    opcjonalnie wersja łagodna:
    100 g masła

    jogurt naturalny do podania, użyłam jogurtu nadbużańskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalafiorowy niby kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalafior 1. Kalafior dzielimy na różyczki. Przekładamy do miski, zalewamy wodą z octem. Moczymy przez 10-15 minut. Kalafior odcedzamy.
    Różyczki panierujemy w mące krupczatce, maślance wymieszanej z przyprawami i koperkiem, następnie w bułce tartej wymieszanej z kaszką orkiszową i serem.

    Różyczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C przez 35-40 minut.

    W czasie, gdy kalafior się piecze, przygotowujemy sosy. Składniki na sosy umieszczamy w słoiczkach i potrząsamy do ich wymieszania.

    Upieczonego kalafiora dzielimy na 2 lub 3 porcje w zależności ile chcemy zrobić wariantów smakowych.

    Wariant z masłem:
    Na głębokiej patelni roztapiamy masło, wrzucamy różyczki i poruszamy patelnią, żeby masło dokładnie pokryło różyczki, chwilę smażymy, aż różyczki się zrumienią.

    Wariant z sosami:
    Różyczki przekładamy na patelnię polewamy sosem, poruszamy patelnią, aż sos dokładnie pokryje różyczki. Chwilę podgrzewamy.

    Dla zrównoważenia pikantnego smaku kawałki kalafiora podałam z kremowym jogurtem nadbużańskim.

Porady

Kalafior możecie obtoczyć w ulubionym mniej lub bardziej pikantnym sosie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować