kalafiorowy krem

0 (0 ocen)

  • 30 min

zupa krem z kalafiora jest nudna w smaku dlatego dodaję do niej curry, które podkręca i zaostrza jej smak:)

  • 30 min

Składniki:

  • - 1,5 l bulionu warzywnego
    - kalafior
    - 2 marchewki
    - pietruszka
    - 4 ziemniaki
    - czosnek
    - łyżka curry
    - łyżka masła
    - sól, pieprz

Kalafiorowy krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle przesmażamy marchew, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w grube plastry. Dodajemy posiekany czosnek i pół łyżki curry. Mieszamy. Gdy warzywa lekko się zrumienią dodajemy do gorącego bulionu i gotujemy do miękkości (ok. 10 min.) dodajemy kalafior podzielony na małe różyczki. Gdy kalafior nam się ugotuje miksujemy całość blenderem. Doprawiamy pozostałą ilością curry, pieprzem i solą. Podajemy z grzankami.

Porady

Jeśli nie mamy gotowego bulionu można pominąć przesmażanie warzyw na patelni i wykorzystać je do zrobienia bulionu. * warzywa mogą przywierać do patelni więc warto dodać bulionu w trakcie smażenia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy