Kalafiorowo ziemniaczane placki z serem i koperkiem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

placki z gotowanego kalafiora i gotowanych młodych ziemniaków z dodatkiem sera żółtego drobno startego i swieżego pachnącego koperku- sa lekkie , smaczne i delikatne ,polecam

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mały kalafior
    2-3 młode ziemniaki
    pęczek szczypiorku
    1 zabek czosnku
    mąka 1-2 łyzki do zageszczenia masy
    3 łyżki startego drobno sera żółtego
    oraz ser na wierzch placków po usmażeniu
    pieprz
    sól
    jajko
    tłuszcz do smazenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Kalafiorowo ziemniaczane placki z serem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Różyczki kalafiora i obrane ze skórek ziemniaki ugotować , odstawić do wystudzenia.
    Wystudzone warzywa rozdrobnię np. tłuczkiem , dodać jajko, starty ser żółty , posiekany koperek oraz makę . Przyprawić do smaku, Z masy formować owalne niezbyt grube placuszki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.Delikatnie odwracac żeby się nie rozpadły.
    Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku .
    Na wierzch jeszcze gorących placków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach troche sera żółtego .
    Smakuja wyśmienicie zarówno na gorąco jak i na zimno, smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować