placki z gotowanego kalafiora i gotowanych młodych ziemniaków z dodatkiem sera żółtego drobno startego i swieżego pachnącego koperku- sa lekkie , smaczne i delikatne ,polecam
25 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 mały kalafior
2-3 młode ziemniaki
pęczek szczypiorku
1 zabek czosnku
mąka 1-2 łyzki do zageszczenia masy
3 łyżki startego drobno sera żółtego
oraz ser na wierzch placków po usmażeniu
pieprz
sól
jajko
tłuszcz do smazenia
Kalafiorowo ziemniaczane placki z serem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Różyczki kalafiora i obrane ze skórek ziemniaki ugotować , odstawić do wystudzenia.
Wystudzone warzywa rozdrobnię np. tłuczkiem , dodać jajko, starty ser żółty , posiekany koperek oraz makę . Przyprawić do smaku, Z masy formować owalne niezbyt grube placuszki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.Delikatnie odwracac żeby się nie rozpadły.
Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku .
Na wierzch jeszcze gorących placków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach troche sera żółtego .
Smakuja wyśmienicie zarówno na gorąco jak i na zimno, smacznego:)
Komentarze