Kalafiorowe placuszki z curry z sosem jogurtowo-miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy sos: łączymy pokrojoną miętę z jogurtem, sokiem z połówki cytryny i sól. Wstawiamy do lodówki.
Kalafiora obieramy, rozdzielamy różyczki i wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy kilka minut, by kalafior był miękki. Odcedzamy, przesypujemy do miski i czekamy, aż wystygnie. Następnie wbijamy jajka, dodajemy pokrojony pęczek natki pietruszki, curry, kurkumę, sól i mąkę. Wszystko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie łyżką nakładamy powstałą masę na patelnię. Formujemy placuszki grubości około 1 cm. Smażymy z obu stron. Wyciągamy je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar oleju. Placuszki polewamy sosem i zjadamy :)
Porady
Do mieszanki można dodać pokrojony pęczek kolendry. Jeśli mieszanka się nie klei, można dolać trochę przegotowanej wody.
Komentarze