kalafiorowe placuszki z curry z sosem jogurtowo-miętowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis odkryłam przypadkiem poszukując czegoś szybkiego i łatwego, a zarazem smacznego.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kalafior,
    2 jajka,
    pęczek natki pietruszki,
    4-5 łyżek mąki,
    1 łyżka przyprawy curry,
    1/2 łyżeczki kurkumy,
    szczypta chili,
    sól, olej do smażenia.
    Sos:
    jogurt naturalny,
    garść świeżej mięty,
    sok z połówki cytryny,
    sól

Kalafiorowe placuszki z curry z sosem jogurtowo-miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy sos: łączymy pokrojoną miętę z jogurtem, sokiem z połówki cytryny i sól. Wstawiamy do lodówki.
    Kalafiora obieramy, rozdzielamy różyczki i wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy kilka minut, by kalafior był miękki. Odcedzamy, przesypujemy do miski i czekamy, aż wystygnie. Następnie wbijamy jajka, dodajemy pokrojony pęczek natki pietruszki, curry, kurkumę, sól i mąkę. Wszystko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie łyżką nakładamy powstałą masę na patelnię. Formujemy placuszki grubości około 1 cm. Smażymy z obu stron. Wyciągamy je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar oleju. Placuszki polewamy sosem i zjadamy :)

Porady

Do mieszanki można dodać pokrojony pęczek kolendry. Jeśli mieszanka się nie klei, można dolać trochę przegotowanej wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy