Kalafiorowe kotlety

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy mam mało czasu lub jestem zmęczona, wtedy najchętniej sięgam po przepisy na proste i szybkie do przygotowania dania.

Składniki:

  • ● kalafior
    ● 2 jajka
    ● 15 dag bułki tartej
    ● łyżeczka kminku
    ● sól, pieprz
    ● cukier
    ● kostka rosołowa
    ● 1/2 pęczka koperku
    ● gałązka natki pietruszki
    ● olej

Kalafiorowe kotlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Koperek myjemy, osuszamy
    i drobno siekamy.
    Kalafiora myjemy i dzielimy
    na różyczki.
  • 2. Kalafiora
    gotujemy ok.
    10 minut w osolonej i posłodzonej
    wrzącej wodzie z kostką.
    Odcedzamy, studzimy i rozgniatamy.
    Dodajemy 2 łyżki bułki
    tartej, kminek, koperek i jajka.
    Mieszamy. Jeśli masa jest zbyt
    rzadka, dosypujemy bułki. Doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • 3. Z masy formujemy kotlety.
    Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy
    na rozgrzanym oleju z obu
    stron na złotawobrązowy kolor.
    Dekorujemy natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy