REKLAMA

Kalafiorowe klopsy z mięsną wkładką

wyświetlono: 263 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Polecam dzisiaj bardzo smaczne klopsy z kalafiora . Klopsy te wzbogaciłam o mięsna wkładkę, są mięciutkie i bardzo dobre. Smakoszom kalafiora na pewno przypadną do gustu.

opublikowany: 25.11.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 7 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Kulki mięsne;
    mięso mielone 400 g,
    jajka 2,
    bułka namoczona 1 duża,
    cebula 1 szt,
    natka pietruszki 1/2 pęczka,
    pieprz do smaku,
    sól do smaku,

    Kalafiorowe klopsy;
    kalafior 1 szt,
    cebula 1 szt,
    kajzerki 2 namoczone w wodzie,
    jajko 1,
    koperek 1 pęczek,
    sól i pieprz do smaku,
    bułka tarta do panierowania,
    olej do smażenia,
Ocena:

(średnia 2.5 z 2 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Kulki mięsne;
    Mięso mielone wkładamy do miski dodajemy odciśniętą bułkę wcześniej namoczoną w wodzie,
    jajka i przyprawy.
    Dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę oraz natkę pietruszki.
    Całość dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
    Z gotowej masy formujemy kulki w wielkości orzecha włoskiego.
    W garnku zagotowujemy wodę z kostką rosołową, do gotującej wody wkładamy kulki mięsne.
    Gotujemy około 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody.

    Kalafior oczyszczamy ,dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.
    Po ugotowaniu i odcedzeniu rozgniatamy widelcem .
    Do kalafiora dodajemy obraną drobno pokrojoną cebulę, drobno posiekany koperek,
    namoczoną lecz dobrze odciśniętą bułkę, jajko ,przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.
    Całość mieszamy.
    Gotową masę nabieramy w dłonie spłaszczamy i nakładamy kulkę mięsną.
    Formujemy klopsy.
    Klopsy smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.
    Po usmażeniu tylko zajadać.

Notka redakcyjna

Porady

Gdyby masa była za rzadka można dodać bułki tartej.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: rzelkazag Joanna Tokarz

Krupnik z mięsną wkładką

Pożywna zupka z dodatkiem kaszy jęczmiennej oraz mięsnymi kulkami z gotowanego wcześniej mięsa. Polecam :)

kategoria: Zupy krupnik opublikowany: 22.03.2015 | wyświetlono: 614 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: bieniaszka bieniaszka

Zupa pieczarkowa z wkładką mięsną

Kolejna z cyklu ,,odchudzonych'' zup. W sam raz dla osób na diecie.

kategoria: Zupy opublikowany: 13.04.2015 | wyświetlono: 974 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE