Kalafiorowa z tartym kalafiorem zabielana

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Witam was serdecznie w sobotę, to że zemnie dobry kombinator kulinarny to wy już to wiecie. Dlatego dziś polecam super zupkę kalafiorową przygotowaną inaczej niż tradycyjnie. Mam nadzieję że przepis przypadnie wam do gustu, o wiele szybciej się gotuje. Jak już też dobrze wiecie u mnie w kuchni jest przewaga zup ponieważ mąż za zupami przepada i bardziej się najada niż drugim daniem.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg porcji z kaczki, kury i indyka,

    1 marchew 200 g,

    1 korzeń pietruszki 100g,

    500 g kalafiora,

    6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaków i gęstości zupy ),

    5 ziarenek ziela angielskiego,

    2 liście laurowe,

    1,5 łyżki przyprawy z solą np. Vegeta lub ziarenka smaku,

    1 łyżka liści selera,

    1 łyżka liści pora,

    2 łyżki natki pietruszki,

    1 śmietana 330 g 12 %,

    2 łyżeczki cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kalafiorowa z tartym kalafiorem zabielana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalafiorowa 1. Do garnka wlać dwa i pół litra wody, dodać porcje z kaczki, indyka i kurczaka ( wszystkiego razem kilogram ), następnie wkroić dowolnie marchew i korzeń pietruszki. Całość gotować do miękkości mięs. Gdy mięsa są już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz w czasie gotowania się wywaru z ziemniakami dodać liście selera i pora oraz ziela angielskie i liście laurowe, wsypać również przyprawę z dodatkiem soli i gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków.
  • kalafiorowa 2. W czasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje przygotować kalafior, oczyścić go z liści i głąbów następnie zetrzeć na tarce jarzynowej. Gdy ziemniaki w wywarze są już wystarczająco miękkie dodać starty na tarce jarzynowej kalafior i pogotować go do miękkości na małym ogniu.
  • kalafiorowa 3. Jak zupa z kalafiorem się gotuje na wolnym ogniu wtedy śmietanę rozprowadzić ze szczyptą soli, cukrem oraz wywarem z gotującej się zupy. Dodać natkę pietruszki pokrojoną drobno i zalać przygotowana śmietaną gotującą się zupę od razu zamieszać, zagotować i zdjąć z ognia.
  • kalafiorowa 4. Ugotowaną zupę można jeść z kromką chleba można również dodać szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Zupa kalafiorowa ugotowana w ten sposób bardzo dobrze smakuje, jeśli ktoś nie lubi śmietany nie ma konieczności jej dodawania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.49 (203 ocen)

Kalafiorowa z pulpecikami

To może cię zainteresować