Kalafiorowa sałatka z salami i nutką imbiru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora myjemy, odcinamy głąb, dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonej, ocukrzonej wodzie z dodatkiem mleka, na półmiękko. Odcedzamy, studzimy.
Przekładamy do szklanej miski.
2.Paprykę osączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Wsypujemy do miski.
3.Cebulę obieramy, kroimy drobno. Dodajemy do reszty składników.
4.Salami kroimy w kostkę. Dołączamy do miski.
5.Pomidory myjemy, kroimy w kostkę. Wsypujemy do miski.
6.Ser żółty kroimy w kostkę. Wsypujemy do reszty składników.
7.Koper myjemy, lekko osuszamy, siekamy. Wsypujemy do miski.
8.Kukurydzę odsączamy, przelewamy zimną wodą. Wsypujemy do sałatki.
9.Lekko mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku.
10.Na końcu dodajemy majonez. Mieszamy delikatnie.
11.Sałatkę schładzamy w lodówce.
Przed podaniem dekorujemy.
Sałatka smakuje z pieczonym na zakwasie chlebem.
12.Smacznego :)
Porady
Majonez możemy zastąpić oliwą z oliwek lub jogurtem naturalnym.
Dodatek mleka do gotującego się kalafiora, zachowuje jego biały kolor i poprawia smak.
Komentarze