Kalafiorowa

0 (0 ocen)

  • 10 min

Ponieważ mój syn nie przepada za warzywami,najłatwiej jest mi przemycać je w zupach :) Dziś kalafiorowa.

  • 10 min

Składniki:

  • (Na dwa litry wody)
    1 grzbiet od piersi kurczaka
    1 marchew
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 mały por
    5 dużych ziemniaków
    0,5kg kalafiora
    mała kwaśna śmietana 12 %
    0,5 szklanki wody i czubata łyżka mąki pszennej
    1 pęczek natki pietruszki lub dwie łyżki suszonej
    przyprawa uniwersalna,pieprz,łyża oleju

Kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzbiet zalać 2litrami wody,zagotować,zdjąć szumowiny,dodać do smaku przyprawę uniwersalną, wlać łyżkę oleju. Marchew,pietruszkę,seler obrać,umyć,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,por drobno posiekać,ziemniaki obrać,umyć,pokroić w kostkę,kalafior umyć,podzielić na różyczki.Warzywa włożyć do wywaru i ugotować do miękkości.Wodę wymieszać z mąką,dodać śmietanę, zaprawić zupę,zagotować,wsypać natkę.

Porady

Kupując filety z kurczaka,zawsze wybieram te z kością.Są tańsze a po wykrojeniu piersi zostaje kostny grzbiet z odrobiną mięsa. Takie grzbiety myję i zamrażam. Potem gotuję na nich zupę. Nie muszę już kupować porcji rosołowych :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy