Kalafior zapiekany z pieczarkami w sosie beszamelowy

4.47 (190 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Znudził się nam tradycyjnie gotowany, proponuję w takiej wersji ;)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 kalafior
    • 1 ½ szk. mleka
    • Bułka tarta do posypania
    • 20 dag sera żółtego
    • Pieprz
    • Sól
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    • 19 dag pieczarek
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.47 (190 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Kalafior zapiekany z pieczarkami w sosie beszamelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalafior 1. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie.
  • pieczarki 2. Pieczarki kroimy i obsmażamy na rozgrzanym oleju.
  • 3. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
  • pieczarki 4. Następnie układamy na dnie naczynia żaroodpornego
  • kalafior 5. Na pieczarki wykładamy ugotowany kalafior.
  • masło 6. Robimy sos: masło rozpuszczamy w rondelku.
  • mąka 7. Do masła dodajemy mąkę, mieszając tak żeby nie powstały grudki.
  • mleko 8. Następnie powoli wlewamy mleko.
  • przyprawa 9. Doprawiamy pieprzem, solą, gałką.
  • ser 10. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i połowę dodajemy do sosu.
  • sos 11. Gotujemy do chwili rozpuszczenia sera i polewamy kalafior.
  • ser 12. Na koniec posypujemy całość bułką tartą i resztą sera.
  • kalafior 13. Zapiekamy 20 minut w 180˚C.
    Kalafior gotowy.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować