Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem mamą trójki małych łakomczuchów, więc mam dla kogo gotować. Lubię „pichcić” zwłaszczalatem, gdy wybór warzyw jest ogromny.

Składniki:

  • ● 1 kalafior
    ● 250 ml sosu pomidorowego
    ● sól, pieprz
    ● 10 dag pieczarek
    ● 5 dag posiekanej szynki
    ● 5 dag parmezanu
    ● 3 pomidory (niekoniecznie)

Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora myjemy, dzielimy na
    różyczki i gotujemy w osolonej
    wodzie bez przykrycia. Osączamy
    i układamy w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym,
    posypujemy połową
    startego parmezanu i posiekaną
    szynką.
  • 2. Pieczarki czyścimy, kroimy
    w plasterki, podsmażamy na
    maśle i układamy na szynce.
    Umyte pomidory kroimy w kostkę,
    rozkładamy na pieczarkach.
  • 3. Wszystko polewamy sosem
    pomidorowym, posypujemy
    resztą parmezanu i zapiekamy
    15 minut w temp. 200 °C.

Porady

Do sosu można dodać 3 łyżki śmietany lub 1-2 żółtka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2008

Komentarze

Podobne przepisy