Kalafior to nic innego niż kapusta z wyższym wykształceniam powiedział Mark Twain.Nie wymaga dużego nakładu pracy ani czasu.No i ten sos francuski...pychota.
Składniki:
10 dag szynki
250 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
2 żółtka
10 dag startego parmezanu
łyżka masła
łyżka mąki
3 łyżki tartej bułki
gałka muszkatołowa
tymianek świeży
1 łyżeczka cukier
pieprz
sól
Kalafior zapiekany w sosie mornay - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora gotujemy na półmiękko w wodzie z solą i cukrem.Odcedzamy i dzielimy na różyczki.Szynkę kroimy w kostkę.
2.Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.Różyczki kalafiora układamy w formie.Posypujemy szynką.
3.Roztapiamy łyżkę masła dodajemy mąkę i zesmażamy chwilkę jak zasmażkę.Stopniowo wlewamy zimne mleko.Cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia.
4.Żółtka mieszamy z kremówką.Wlewamy do sosu i mieszamy.Dodajemy połowę sera i doprawiamy gałką muszkatołową,solą i pieprzem.
5.Kalafiora polewamy przygotowanym sosem,posypujemy resztą sera i tarta bułką.Całość obkładamy wiórkami masła.
6.Zapiekamy 20 minut w temperaturze 200'C.Posypujemy listkami świeżego tymianku.Podajemy gorące.
Komentarze