Kalafior zapiekany w sosie Mornay

0 (0 ocen)

Kalafior to nic innego niż kapusta z wyższym wykształceniam powiedział Mark Twain.Nie wymaga dużego nakładu pracy ani czasu.No i ten sos francuski...pychota.

Składniki:

  • 10 dag szynki
    250 ml mleka
    100 ml śmietany kremówki
    2 żółtka
    10 dag startego parmezanu
    łyżka masła
    łyżka mąki
    3 łyżki tartej bułki
    gałka muszkatołowa
    tymianek świeży
    1 łyżeczka cukier
    pieprz
    sól

Kalafior zapiekany w sosie mornay - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora gotujemy na półmiękko w wodzie z solą i cukrem.Odcedzamy i dzielimy na różyczki.Szynkę kroimy w kostkę.
  • 2. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.Różyczki kalafiora układamy w formie.Posypujemy szynką.
  • 3. Roztapiamy łyżkę masła dodajemy mąkę i zesmażamy chwilkę jak zasmażkę.Stopniowo wlewamy zimne mleko.Cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia.
  • 4. Żółtka mieszamy z kremówką.Wlewamy do sosu i mieszamy.Dodajemy połowę sera i doprawiamy gałką muszkatołową,solą i pieprzem.
  • 5. Kalafiora polewamy przygotowanym sosem,posypujemy resztą sera i tarta bułką.Całość obkładamy wiórkami masła.
  • 6. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 200'C.Posypujemy listkami świeżego tymianku.Podajemy gorące.
  • 7. Inspiracja:wrotkaonline.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy