Ciekawy, smaczny i szybki sposób na zapiekanego kalafiora z mięsem mielonym pod chrupiącą, beszamelową skorupką :)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kalafior
300 g mięsa mielonego
1 jajko
1/2 cebuli
papryka mielona słodka i ostra
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sos:100 g startego sera żółtego
15 g startego parmezanu
50 g mąki
50 g masła
200 ml mleka
sól i pieprz
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kalafiora wyciąć kaczan tak, by w środku powstało zagłębienie. Kalafior podgotować 4-5 minut w osolonym wrzątku, a następnie zanurzyć w zimnej wodzie. W misce wymieszać mięso z posiekaną cebulą i natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, mieloną słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem.
2.Wnętrze kalafiora nadziać mięsem, ułożyć na blasze wnętrzem do góry i przykryć folią aluminiową. Piec 15 minut w temp. 180 st. C. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę, mleko, 3/4 sera żółtego i dobrze wymieszać. Zdjąć folię, kalafior odwrócić, polać serowym beszamelem (odrobinę odłożyć) i posypać resztą sera oraz parmezanem. Zapiekać kolejne 5 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem polać pozostałym sosem.
Komentarze