Kalafior zapiekany w mięsie mielonym

5 (166 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ciekawy, smaczny i szybki sposób na zapiekanego kalafiora z mięsem mielonym pod chrupiącą, beszamelową skorupką :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kalafior
    300 g mięsa mielonego
    1 jajko
    1/2 cebuli
    papryka mielona słodka i ostra
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sos:100 g startego sera żółtego
    15 g startego parmezanu
    50 g mąki
    50 g masła
    200 ml mleka
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane Sosy

Kalafior zapiekany w mięsie mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kalafiora wyciąć kaczan tak, by w środku powstało zagłębienie. Kalafior podgotować  4-5 minut w osolonym wrzątku, a następnie zanurzyć w zimnej wodzie. W misce wymieszać mięso z posiekaną cebulą i natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, mieloną słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem.
  • 2. Wnętrze kalafiora nadziać mięsem, ułożyć na blasze wnętrzem do góry i przykryć folią aluminiową. Piec 15  minut w temp. 180 st. C. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę, mleko, 3/4 sera żółtego i dobrze wymieszać. Zdjąć folię, kalafior odwrócić, polać serowym beszamelem (odrobinę odłożyć) i posypać resztą sera oraz parmezanem. Zapiekać kolejne 5 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem polać pozostałym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować