Kalafior zapiekany pod serowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora podzielić na różyczki, dokładnie umyć, ugotować w osolonym wrzątku przez 5-7 minut, tak aby pozostał al dente.
Młode listki zblanszować.
Pomidora umyć, podzielić na ósemki.
Warzywa ułożyć w formie do zapiekania.
2.SOS:
Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszając smażyć 1-2 minuty.
Nie przerywając mieszania dolać strużką zimne mleko, gotować kilka minut aż zgęstnieje.
Zdjąć garnek z palnika, dodać ser i mieszać aż się rozpuści.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Gorącym sosem zalać warzywa.
Zapiekać około 30 minut w temperaturze 160-170 stopni z termo obiegiem.
Komentarze