Kalafior zapiekany pod serowym sosem

0 (0 ocen)

Kalafior nie musi być nudny :)

Składniki:

  • 1 duży kalafior + najmłodsze liście
    2 pomidory
    SOS SEROWY:
    5 dag masła
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    15 dag żółtego sera – u mnie gouda
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    sproszkowana słodka papryka

Kalafior zapiekany pod serowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa ułożyć w formie do zapiekania 1. Kalafiora podzielić na różyczki, dokładnie umyć, ugotować w osolonym wrzątku przez 5-7 minut, tak aby pozostał al dente.
    Młode listki zblanszować.
    Pomidora umyć, podzielić na ósemki.
    Warzywa ułożyć w formie do zapiekania.
  • Gorącym sosem zalać warzywa 2. SOS:
    Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
    W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszając smażyć 1-2 minuty.
    Nie przerywając mieszania dolać strużką zimne mleko, gotować kilka minut aż zgęstnieje.
    Zdjąć garnek z palnika, dodać ser i mieszać aż się rozpuści.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
    Gorącym sosem zalać warzywa.
    Zapiekać około 30 minut w temperaturze 160-170 stopni z termo obiegiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy