Kalafior zapiekany pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kalafior w sosie beszamelowym z kozim serem ? Jak dla nas pysznie. Dodatek sera koziego dojrzewającego okazał się strzałem w dziesiątkę.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 mały kalafior ( 700-800 g )
    sól
    cukier
    1 łyżka masła do wysmarowania formy
    Sos : 200 ml mleka
    2 łyżki masła
    1 1/2 łyżki mąki
    100 g sera koziego dojrzewającego, podpuszczkowego
    sól
    cukier
    biały pieprz
    gałka muszkatołowa

Kalafior zapiekany pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalafior zapiekany pod beszamelem 1. Kalafior obrałem z liści, opłukałem, usunąłem głąb i grube łodygi, podzieliłem na różyczki o średnicy nie większej niż 4 cm. Zalałem taką ilością wrzątku, aby woda przykrywała kalafior, wsypałem płaską łyżeczkę soli, ćwierć łyżeczki cukru. Gotowałem ok. 10 minut. Odcedziłem i zostawiłem na sicie, aby woda odciekła. Następnie ułożyłem kalafior w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
    Sos beszamelowy: w rondelku roztopiłem masło, wsypałem mąkę i podsmażyłem 2-3 minuty ( nie dopuścić, aby mąka się przyrumieniła ). Wlałem wolno mleko, doprowadziłem do wrzenia ciągle mieszając , gotowałem na niewielkim ogniu 5 minut. Doprawiłem solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru.
    Sos beszamelowy wymieszałem z serem kozim, startym na tarce o małych oczkach. Zalałem nim kalafior. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i zapiekałem 13 minut, aż sos lekko się przyrumienił.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy