Kalafior zapiekany a'la carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora podzielić na różyczki i lekko podgotować w wodzie lub na parze. Naczynie żaroodporne natłuścić i podsypać leciutko bułką tartą. Ułożyć w nim różyczki kalafiora.
Boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na chrupko. Sery żółte mieszamy. W rondelku gotujemy: mleko, masło, żółtka i mąkę (do zgęstnienia) ciągle mieszając rózgą. Dodajemy boczek i 3/4 żółtego sera i doprawiamy. Gotujemy chwilkę do rozpuszczenia się sera. Powstałym sosem polewamy kalafiora. Posypujemy resztą żółtego sera a na koniec leciutko posypujemy bułka tartą. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 200 stopni do zezłocenia.
Porady
Podawać jako samodzielną zapiekankę lub jako dodatek do obiadu. Smacznego
Komentarze