Kalafior zapiekany a'la carbonara

0 (0 ocen)

Pyszna zapiekanka z chrupiącą skorupką

Składniki:

  • 1 kalafior (można dorzucić kilka różyczek brokuła)
    350 ml mleka
    2 żółtka
    1,5 łyżki mąki
    50g masła
    120g startego sera żółtego (ostrego w smaku)
    100g (duża kulka) startego sera mozzarella
    2 łyżki parmezanu
    sól
    opakowanie przyprawy do spaghetti carbonara Kamis
    1/2 łyżki bułki tartej
    100g boczku

Kalafior zapiekany a'la carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora podzielić na różyczki i lekko podgotować w wodzie lub na parze. Naczynie żaroodporne natłuścić i podsypać leciutko bułką tartą. Ułożyć w nim różyczki kalafiora.
    Boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na chrupko. Sery żółte mieszamy. W rondelku gotujemy: mleko, masło, żółtka i mąkę (do zgęstnienia) ciągle mieszając rózgą. Dodajemy boczek i 3/4 żółtego sera i doprawiamy. Gotujemy chwilkę do rozpuszczenia się sera. Powstałym sosem polewamy kalafiora. Posypujemy resztą żółtego sera a na koniec leciutko posypujemy bułka tartą. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 200 stopni do zezłocenia.

Porady

Podawać jako samodzielną zapiekankę lub jako dodatek do obiadu. Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy