Kalafior w sosie pomidorowo-winnym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od cioci, która w kuchni lubi eksperymentować i próbować nowych smaków

  • 30 min

Składniki:

  • kalafior
    2 cebule
    2 papryki
    2 ząbki czosnku
    330 ml soku pomidorowego
    1/3 szklanki białego wytrawnego wina
    1/3 szklanki oleju
    1 łyżeczka octu balsamicznego
    sól
    pieprz

Kalafior w sosie pomidorowo-winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej. Kalafiora myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i lekko obsmażamy z każdej strony. Paprykę, cebulę i czosnek drobno siekamy i dodajemy do kalafiora. Podlewamy sokiem z pomidora i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez ok 10 min. Następnie dolewamy wino i gotujemy aż sos stanie się gęsty, a kalafior miękki. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Całość dusimy jeszcze przez ok 3 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy