KALAFIOR W SOSIE PIETRUSZKOWYM

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczne danie,przygotowuję je w sezonie na kalfiory,ale również w zimie .Wtedy korzystam z mrozonek.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 średni kalafior
    1 łyżka masła
    1 łyzka mąki
    2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    1 szklanka rosołu(może być z kostki)
    2 żółtka
    sól
    szczypta przyprawy "warzywko"
    1 łyżka mleka

Kalafior w sosie pietruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior dzielimy na różyczki,płókamy i gotujemy w osolonym wrzątku ok.3 minuty.Odcedzamy.
  • 2. Przygotowujemy sos.Na rozpuszczone masło sypiemy pietruszkę i przez minutę cały czas mieszając zasmażamy.Dodajemy mąkę i nadal mieszając zasmażamy,uważając by się nie zrumieniła.Zasmażkę rozprowadzamy rosołem,zagotowujemy.Sos przecieramy przez sito,doprawiamy solą,"warzywkiem",odstawiamy. Żółtka łączymy z mlekiem,gdy się połączą i lekko spienią dodajemy do sosu,cały czas mieszając.Sos trzymamy w cieple.
  • 3. Na talerze wykładamy po porcji kalafiora,polewamy gorącym sosem.

Komentarze

Podobne przepisy