Kalafior w panierce

  • wyświetlono: 371 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczny jako dodatek do potraw i jako samodzielne danie.

34755375_2105387506170639_248118336544571392_n
  • 1 porcje
  • 45min

Składniki

1 średniej wielkości kalafior
2 jajka
pół szklanki mąki pszennej
ok. pół szklanki wody
Bułka tarta
Olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kalafior w panierce

  • 1. Kalafior umyć i rozdzielić na większe różyczki.
    W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru.
  • 2. Na wrzątek włożyć przygotowane różyczki kalafiora i od momentu zagotowania gotujemy ok.10 minut.
    Kalafior powinien być nie rozgotowany lekko twardawy ponieważ będzie się rozpadał przy panierowaniu.
    Po ugotowaniu odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.
  • 3. Pół szklanki wody mieszamy z mąką i jajkami masa powinna być dość gęsta, panierujemy kolejno w masie z jajkami następnie w bułce tartej.
    Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu jak np. frytki.
    Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    Bardzo smaczny z sosem holenderskim lub czosnkowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kalafiorpanierka

Komentarze

Podobne przepisy

Karafior w mięsnej skorupce z kukuryczą i groszkiem

Dodane przez: Martyna1991

Kalafior w mięsnej skorupce z kukuryczą i...

Delikatny gotowany kalafior , mieszanka...

Pieczony kalafior

Dodane przez: czarrna

Pieczony kalafior

Kalafior pieczony na ostro

kalafior do obiadu

Dodane przez: karolinajedynak24

KALAFIOR DO OBIADU

kalafior powinien być al dente

kalafior

Dodane przez: elapolo

Kalafior pieczony na złocisto w ziołach

Kalafior w nieco rientalnej wersji.

Kalafior panierowany

Dodane przez: JOANNA 55a

Kalafior panierowany

Kalafior panierowany. Można podać...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE