Kalafior w panierce

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 1 osoby

Bardzo smaczny jako dodatek do potraw i jako samodzielne danie.

  • 45 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior
    2 jajka
    pół szklanki mąki pszennej
    ok. pół szklanki wody
    Bułka tarta
    Olej do smażenia

Kalafior w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior umyć i rozdzielić na większe różyczki.
    W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru.
  • 2. Na wrzątek włożyć przygotowane różyczki kalafiora i od momentu zagotowania gotujemy ok.10 minut.
    Kalafior powinien być nie rozgotowany lekko twardawy ponieważ będzie się rozpadał przy panierowaniu.
    Po ugotowaniu odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.
  • 3. Pół szklanki wody mieszamy z mąką i jajkami masa powinna być dość gęsta, panierujemy kolejno w masie z jajkami następnie w bułce tartej.
    Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu jak np. frytki.
    Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    Bardzo smaczny z sosem holenderskim lub czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy