Kalafior w panierce

  • wyświetlono: 472 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczny jako dodatek do potraw i jako samodzielne danie.

Moje profilowe
  • 1 porcje
  • 45min

Składniki

1 średniej wielkości kalafior
2 jajka
pół szklanki mąki pszennej
ok. pół szklanki wody
Bułka tarta
Olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kalafior w panierce

  • 1. Kalafior umyć i rozdzielić na większe różyczki.
    W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru.
  • 2. Na wrzątek włożyć przygotowane różyczki kalafiora i od momentu zagotowania gotujemy ok.10 minut.
    Kalafior powinien być nie rozgotowany lekko twardawy ponieważ będzie się rozpadał przy panierowaniu.
    Po ugotowaniu odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.
  • 3. Pół szklanki wody mieszamy z mąką i jajkami masa powinna być dość gęsta, panierujemy kolejno w masie z jajkami następnie w bułce tartej.
    Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu jak np. frytki.
    Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    Bardzo smaczny z sosem holenderskim lub czosnkowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kalafiorpanierka

Komentarze

Podobne przepisy

Filet z kurczaka w serowej panierce

Dodane przez: ewaeu

Filet z kurczaka w serowej panierce

Panierka z serem pleśniowym nadaje...

kalafior

Dodane przez: Anitka0804

Kalafior w bułce tartej

Smaczny dodatek do drugiego dania,...

Kalafior zapiekany w sosie serowo-cytrynowym

Dodane przez: Martyna1991

Kalafior zapiekany w sosie serowo-cytrynowym

Oryginalny w smaku, zapiekany kalafior...

kalafior

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Kalafior zapiekany z pieczarkami w sosie...

Znudził się nam tradycyjnie gotowany,...

Karafior w mięsnej skorupce z kukuryczą i groszkiem

Dodane przez: Martyna1991

Kalafior w mięsnej skorupce z kukuryczą i...

Delikatny gotowany kalafior , mieszanka...

Pieczony kalafior

Dodane przez: czarrna

Pieczony kalafior

Kalafior pieczony na ostro

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE