Kalafior w cieście serowym

4.5 (143 ocen)

  • 40 min

Taki kalafior często robię na kolację,ale pasuje również jako dodatek do ziemniaków i mięsa..

  • 40 min

Składniki:

  • Kalafior
    łyżka margaryny

    2 łyżki mąki

    100 g tłuszczu do smażenia

    szklanka mleka

    2 jajka

    40 g żółtego twardego sera

    5 łyżek tartej bułki

    sól,cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalafior w cieście serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior oczyścić ,opłukać w zakwaszonej octem wodzie.Następnie włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru,gotować na półmiękko bez przykrycia.Po ugotowaniu wyjąć,podzielić na cząstki.Tłuszcz rozgrzać,wymieszać z mąką,zasmażyć nie rumieniąc,wlewać powoli zimne mleko szybko mieszając trzepaczką,zagotować ,przestudzić,wymieszać z jajkami i startym serem.Przygotowany kalafior maczać w sosie,posypać tartą bulką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować