Kalafior w cieście piwnym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kalafior w cieście ma ciekawy smak i może być świetnym dodatkiem dodatkiem obiadu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kalafior,
    szklanka mąki,
    2 łyżki oleju,
    3/4 szklanki piwa,
    2 jajka,
    1/2 łyżeczki curry,
    1/2 łyżeczki soli,
    1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
    masło do smażenia,
    szczypiorek.

Kalafior w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior podzielić na różyczki, gotować 10 minut w osolonym wrzątku i odcedzić. Białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z mąką, dodać olej, przyprawy, piwo i wszystko dokładnie wymieszać. Do masy dodać białka i wszystko wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Różyczki zanurzyć w cieście piwnym i smażyć na maśle z każdej strony na rumiano. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy