Kalafior po królewsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dostałam od koleżanki, ale dodanie migdałów to już mój pomysł.

Składniki:

  • ● 1 szkl. bulionu warzywnego
    ● łyżka kaparów
    ● 2 łyżki octu
    ● 2 łyżki płatków migdałów
    ● kalafior
    ● 20 dag pieczarek
    ● sól
    ● cukier
    ● pieprz
    ● łyżka mąki
    ● 2 łyżki margaryny
    ● liść sałaty
    ● paski papryki do dekoracji

Kalafior po królewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora wkładamy na 15 minut do wody z octem.
    Migdały rumienimy na suchej patelni. Odkładamy. Kapary
    przelewamy zimną wodą, osączamy. Pieczarki
    oczyszczamy, kroimy i lekko odparowujemy na rozgrzanej
    suchej patelni. Wkładamy margarynę, roztapiamy.
    Mieszając, dodajemy mąkę
    i bulion. Zagotowujemy.
    Doprawiamy.
  • 2. Kalafiora gotujemy ok.
    12 minut w osolonym i posłodzonym
    wrzątku. Odcedzamy.
    Wykładamy na
    sałatę. Polewamy sosem,
    posypujemy migdałami
    i kaparami. Dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy