Kalafior po bolońsku

5 (190 ocen)

  • 40 min

Kalafior we włoskim wydaniu. Danie jest bardzo aromatyczne, sycące, delikatnie pikantne, będzie idealne na letni obiad i nie tylko. Jest to fajna odmiana dla tradycyjnego spaghetti, bo zamiast makaronu dodałam kalafiora, polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 duży kalafior,
    2 marchewki,
    500 g mięsa mielonego,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    2 łyżki oleju,
    3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    2 łyżki ostrego ketchupu
    2 puszki pomidorów krojonych (800g),
    papryka słodka 1 łyżeczka,
    papryka ostra 3/4 łyżeczki,
    sól,
    pieprz,
    natka do dekoracji,
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalafior po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalafior po bolońsku 1. Kalafiora dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, dodajemy kalafiora i gotujemy go do miękkości, około 20 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy go na durszlak.
  • Kalafior po bolońsku 2. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso mielone na rumiano. Kolejno dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i chwilkę smażymy.
  • Kalafior po bolońsku 3. Następnie dodajemy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, marchewkę, ketchup i całość zalewamy pomidorami z puszki.
  • Kalafior po bolońsku 4. Mięso z warzywami dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 25-30 minut aż marchewka zmięknie i część pomidorowego soku wyparuję, a sos stanie się kremowy i gęsty. Jeżeli sok za szybko odparuję to można całość podlać odrobiną wody. W między czasie danie doprawiamy do smaku. Na talerz wykładamy ugotowanego kalafiora i polewamy sosem, dekorujemy natką, życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować