Kalafior otulony mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior gotujemy w całości, w osolonej wodzie, al`dente. Po ugotowaniu odlać półtora szklanki wywaru.
Do mięsa mielonego dodajemy posiekana drobno cebulę, odsączoną z wody bułkę, jajko, sól i pieprz do smaku.
Okrągłe naczynie żaroodporne smarujemy margaryną lub masłem i jego brzegi oklejamy mięsem.
W pusty środek wkładamy główkę kalafiora. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż mięso się zarumieni. Do słoika wlewamy wywar z kalafiora, dodajemy śmietanę, przecier, jajko a następnie gałkę muszkatołową ok 2 łyżek. Dobrze roztrzepać by nie było grudek. Doprawić do smaku vegetą i pieprzem tak, aby sos nie był mdły.
Następnie wyjmujemy danie z piekarnika i zalewamy przygotowanym sosem. Wstawiamy z powrotem na ok 25 min. Po tym czasie wyjąć ponownie i cały kalafior obłożyć żółtym serem a na mięso poukładać plastry pomidora. Zapiekać 10 min.
Komentarze