Kalafior otulony mięsem mielonym

4.5 (183 ocen)

Najszybciej znikające ze stołu danie.

Składniki:

  • 1 Główka kalafiora
    0,5 kg mięsa mielonego
    1 cebula
    1 jajko
    1 namoczona bułka
    sól, pieprz

    Sos:
    3 łyżki śmietany
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    1,5 szklanki wywaru z kalafiora
    1 jajko
    vegeta, pieprz i gałka muszkatołowa

    Ser żółty
    Pomidor
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalafior otulony mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior gotujemy w całości, w osolonej wodzie, al`dente. Po ugotowaniu odlać półtora szklanki wywaru.
    Do mięsa mielonego dodajemy posiekana drobno cebulę, odsączoną z wody bułkę, jajko, sól i pieprz do smaku.
    Okrągłe naczynie żaroodporne smarujemy margaryną lub masłem i jego brzegi oklejamy mięsem.
    W pusty środek wkładamy główkę kalafiora. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż mięso się zarumieni. Do słoika wlewamy wywar z kalafiora, dodajemy śmietanę, przecier, jajko a następnie gałkę muszkatołową ok 2 łyżek. Dobrze roztrzepać by nie było grudek. Doprawić do smaku vegetą i pieprzem tak, aby sos nie był mdły.
    Następnie wyjmujemy danie z piekarnika i zalewamy przygotowanym sosem. Wstawiamy z powrotem na ok 25 min. Po tym czasie wyjąć ponownie i cały kalafior obłożyć żółtym serem a na mięso poukładać plastry pomidora. Zapiekać 10 min.

Porady

Najlepiej smakuje z chlebem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować