Kalafior i brokuł z kozim serem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Listopad to jeden z moich ulubionych miesięcy. Przede wszystkim dlatego, że w połowie listopada wypadają moje urodziny. Po drugie jest to miesiąc wyjątkowy, który łączy w sobie uroki kilku świąt. Ta sałatka jest dla mnie takim "uroczym listopadem" - łączy w sobie bogactwo dobrych smaków; jest prosta, a jednak wykwintna i nieco specyficzna. Idealna jesienna sałatka!

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *1/2 małego kalafiora, podzielonego na małe różyczki
    *1/2 małego brokuła, podzielonego na małe różyczki
    *250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
    *1 słoiczek kaparów, odsączonych
    *10-15 dag twardego koziego sera, pokrojonego w kostkę
    *garść szczypiorku, posiekanego
    *1 łyżka octu balsamicznego
    *2 łyżki oliwy z oliwek
    *szczypta kolorowego pieprzu, najlepiej świeżo utartego w moździerzu
    *sól

Kalafior i brokuł z kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora i brokuły gotujemy przez 3-4 minuty w osolonej wodzie, a następnie odsączamy na sicie. Warzywa przekładamy do miski. Następnie dodajemy pomidory, kapary, kozi ser i przyprawy. Na końcu dodajemy oliwę i ocet, mieszamy całość. Wierzch posypujemy szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy