Ciasto drożdżowe mogłabym piec i jeść każdego dnia. Bardzo mnie to uspokaja. I można przygotować go na tak wiele sposobów. Tym razem z kakao i brzoskwiniami. Serdecznie polecam.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
350 g mąki pszennej
100 g mąki razowej
1 opakowanie drożdży instant
30 g cukru
70 g ksylitolu
1 jajko
60 g oleju kokosowego
100 ml kefiru
100 ml mleka
20 g kakao
3 brzoskwinie ciasteczkowe
po 1 kostce białej i gorzkiej czekolady
Kakowe ciasto drożdżowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko i kefir wyjąć na godzinę przed przygotowaniem ciasta aby nabrało temperatury pokojowej. Olej rozpuścić i zostawić do ostygnięcia.
Do miski wsypać oba rodzaje mąk, dodać oba rodzaje cukru, drożdże i kakao. Wymieszać.
2.Dodać roztrzepane jajko oraz mleko o kefir. Zagniatać ciasto. Powinno lekko kleić się do dłoni. Nie należy nadmiernie posypywać go mąką aby nie było suche.
3.Po około 5 minutach wyrabiania dodać olej kokosowy i wyrabiać kolejne 4-5 minut. Przełożyć do miski, przykryć ściereczka i odstawić na bok na 1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość. Gdy to nastąpi wyjąć z miski, ponownie lekko wyrobi ć po czym przełożyć do formy wyłożonej papierem ( 23*23 cm).
4.Brzoskwinie umyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki. Ułożyć owoce na cieście i zostawić pod przykryciem kolejne 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i od razu posypać czekoladą startą na dużych oczkach. Zostawić do ostygnięcia.
Komentarze