Pyszne ciasto z masa smietankowa i ze starta deserowa czekolada.Lekkie i smaczne:) To taki delikatny , uproszczony przezemnie słynny Czarnolas- uproszczony bo bez drzemu ani wisni.
Ciasto kakaowy śmietankowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka i białka oddzielamy , do żółtek dodajemy ocet i dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Bialka ubijamy ze szczypta soli na sztywno a następnie dodajemy żółtka i cukier i cukier waniliowy, delikatnie mieszamy, potem dodajemy mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz wodę zmieszaną z olejem
Mase wylewamy na blachę wyłożoną wytłuszczonym pergaminem i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczony przekrajamy na połowe.
2. Masa smietankowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. dodajemyprzestudzoną żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, dokładnie mieszamy, 2/3 masy śmietanowej smarujemy biszkopt, przykrywany drugą połową biszkoptu.Wierzch takze
smarujemy pozostała maśą śmietankową.
3. Czekolade scieramy na tarce o duzych oczkach i dekorujemy wierzch ciasta.
Smacznego.
Komentarze