Ciasto Kakaowy śmietankowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne ciasto z masa smietankowa i ze starta deserowa czekolada.Lekkie i smaczne:) To taki delikatny , uproszczony przezemnie słynny Czarnolas- uproszczony bo bez drzemu ani wisni.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:


  • Biszkopt:
    6 jajek,
    1 szklanka cukru,
    cukier waniliowy
    3/4 szklanki mąki krupczatki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    3 łyżki kakao,
    1 łyżka octu,
    1 łyżka oleju,
    2 łyżki wody
    szczypta soli,

    Masa smietankowa:

    0,5 l śmietany 36%
    cukier waniliowy
    3 łyżeczki żelatyny
    oraz
    na wierzch :czekolada deserowa.

Ciasto kakaowy śmietankowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka i białka oddzielamy , do żółtek dodajemy ocet i dokładnie mieszamy i odstawiamy.
    Bialka ubijamy ze szczypta soli na sztywno a następnie dodajemy żółtka i cukier i cukier waniliowy, delikatnie mieszamy, potem dodajemy mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz wodę zmieszaną z olejem
    Mase wylewamy na blachę wyłożoną wytłuszczonym pergaminem i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczony przekrajamy na połowe.
    2. Masa smietankowa:
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. dodajemyprzestudzoną żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, dokładnie mieszamy, 2/3 masy śmietanowej smarujemy biszkopt, przykrywany drugą połową biszkoptu.Wierzch takze
    smarujemy pozostała maśą śmietankową.

    3. Czekolade scieramy na tarce o duzych oczkach i dekorujemy wierzch ciasta.
    Smacznego.

Porady

-du za blacha starndardowa 35 na 24.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy