Szybki i efektowny serniczek z musem brzoskwiniowym.
40 min
Składniki:
Spód:
1 paczka okrągłych biszkoptów
Masa sernikowa:
330 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % bardzo zimnej
2 łyżki cukru pudru
20 g żelatyny (5 łyżeczek)
100 ml mleka
4 serki homogenizowane, każdy po 150 g = 600 g
2 łyżki gorzkiego kakao w proszku
Mus brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń ( sok nie będzie nam już potrzebny)
1 galaretka brzoskwiniowa (proszek)
Kakaowy sernik z nutą brzoskwiniową (na zimno) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę 26 cm wykładamy folią spożywczą, na to układamy biszkopty.
2.Żelatynę zalać w garnku mlekiem i delikatnie podgrzewać aż do rozpuszczenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Serki homogenizowane wymieszać z kakaem i po woli wlewać żelatynę, połączyć. Dodać ubitą śmietanę i wymieszać łyżką, przełożyć na biszkopty i wstawić do lodówki.
3.Brzoskwinie odsączyć, zblendować na gładką masę, przełożyć do garnka. Wsypać proszek z galaretki i podgrzewać do rozpuszczenia galaretki, nie gotować. Odstawić do wystudzenia. Gdy masa zacznie lekko tężeć to wylać ją na sernik, wyrównać i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Smacznego.
Porady
Jeżeli nie mamy galaretki brzoskwiniowej to możemy zastąpić inną np.: cytrynową.
Komentarze