Kakaowy sernik z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Sernik zrobiony z potrzeby chwili .Kakaowe ciasto połączone ze słodkim serem i lekką jak chmurka śmietaną .

  • 1 godz. 40 min

Składniki:



  • CIASTO ;

    250 g margaryny
    2,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru kryształ
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia


    SERNIK:

    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    2 budynie waniliowe
    7 żółtek
    3 szklanki mleka
    1 szklanka cukru kryształ
    0,5 szklanki oleju

    MASA ŚMIETANOWA;

    500 ml śmietany kremówki
    2 śmietan fixy
    kakao granulowane do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kakaowy sernik z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Przygotowujemy ciasto.

    Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto miksujemy, a następnie szybko zagniatamy. Dzielimy w proporcjach 1/3 do 2/3 .
    Mniejszą część chowamy do zamrażalki,
    większą wykładamy blaszkę 32 x 25 cm. Podpiekamy 20 minut w temp 180 stopni C.
    Wyjmujemy i studzimy.

    Przygotowujemy sernik.:

    Żółtka miksujemy z cukrem.
    Porcjami dodajemy ser i resztę składników.
    Miksujemy około 10 minut.
    Przelewamy na podpieczone ciasto i wkładamy do piekarnika na 55 minut.
    Po upieczeniu wyjmujemy i ścieramy na wierzch schłodzone ciasto.
    Wstawiamy ponownie na 15 minut.
    Po upieczeniu zostawiamy na 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

    Ciasto studzimy.

    Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Pod koniec wsypujemy śmietan fixy.
    Wykładamy na ciasto.
    Posypujemy kakao i chłodzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować