Kakaowo-serowa drożdżówka z jagodami i kruszonką

0 (0 ocen)

Delikatna i bardzo smaczna drożdżówka.

Składniki:


  • 400 g mąki pszennej
    3 łyżki ciemnego kakao
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    3/4 szklanki maślanki
    pół szklanki oleju rzepakowego

    150 g chudego twarożku
    żółtko
    łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

    5-6 łyżek mrożonych jagód

    kruszonka:

    5 łyżek mąki
    3 łyżki masła
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kakaowo-serowa drożdżówka z jagodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

    Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

    Do mąki wymieszanej z kakao dodajemy mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.

    Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i kroimy je na około 20 prostokątów.

    Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Twarożek ucieramy z cukrem i żółtkiem.

    Smarujemy nim ciasto i składamy w taki sposób jak na odrywany chlebek.

    Nakładamy jeden kawałek na drugi i przekładamy je pionowo do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (25 x 10 cm).

    Posypujemy jagodami oraz kruszonką.

    Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

    Gotowe możemy posypać cukrem pudrem.

    Kroimy na skos.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kakao Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować