Kakaowo-rumowa babka z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Wilgotna, mocno kakaowa babka z wyczuwalną nutą rumu.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru
    1/3 szklanki mleka
    2 jajka
    2 pełne łyżki kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    65g margaryny lub masła
    25ml rumu
    odrobina olejku rumowego (opcjonalnie)
    2-3 łyżki suszonej żurawiny (plus 1 łyżka do posypania)

    Na polewę:
    1 tabliczka białej czekolady
    3 łyżki mleka

Kakaowo-rumowa babka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól.
  • 2. Margarynę/masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Następnie zestawiamy z palnika i dolewamy mleko i rum (opcjonalnie olejek).
  • 3. Jajka miksujemy z cukrem na białą puszystą masę. Stopniowo dodajemy na przemian suche i mokre składniki ciągle miksując. Na końcu dodajemy żurawinę i mieszamy.
  • 4. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto wlewamy do podłużnej foremki o długości 22cm i pieczemy ok 50 minut.
  • 5. Po ostygnięciu rozpuszczamy czekoladę z 3 łyżkami mleka, polewamy nią ciasto i dekorujemy żurawiną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy