Kakaowo-orzechowe trufle jaglane

0 (0 ocen)

  • 50 min

Takie słodkości mogę zjadać bez wyrzutów sumienia,bo wiem,że są zdrowe i przede wszystkim z naturalnych i wartościowych składników. Zapewniam Was,że trufle smakują wyśmienicie i już nie raz zachwyciły moich gości.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 szkl. kaszy jaglanej
    1 szkl. mleczka kokosowego
    1 szkl. wody
    szczypta soli

    20 szt daktyli
    6 łyżek mielonych orzechów włoskich
    1 łyżka miodu
    2 łyżki kakao
    2 łyżki likieru pomarańczowego 40%
    4 łyżki prażonych nasion słonecznika

    do obtoczenia:
    kakao

Kakaowo-orzechowe trufle jaglane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę wsypać na sitko,wypłukać i przelać wrzątkiem. Wodę zmieszać z mleczkiem kokosowym,dodać szczyptę soli i wsypać kaszę. Gotować pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie cały płyn.
  • 2. Daktyle przepłukać w ciepłej wodzie,posiekać i dodać do ciepłej kaszy. Zmiksować blenderem na papkę,dodać orzechy,miód ,likier i nasiona słonecznika. Wyrobić razem na jednolitą masę. Z masy lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć każdą w kakao. Schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy