Kakaowo kokosowy flircik

4.5 (186 ocen)

Kakao, budyń z kokosem i czekolada, kto nie skusi sie na kawałeczek takiego ciasta?

Składniki:

  • CIASTO:
    5 jajek
    ½ szklanki cukru
    ¾ szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    KREM:
    20 dag wiórków kokosowych
    3 szklanki mleka
    ½ szklanki cukru
    1 kostka masła (20 dag)
    1 opakowanie budyniu śmietankowego (najlepiej bez cukru)
    POLEWA:
    1 tabliczka ulubionej czekolady i awaryjnie kilka łyżek mleka
    lub gotowa polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kakaowo kokosowy flircik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier i oddzielone żółtka. Wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
    Dodawać porcjami do ubitych białek delikatnie mieszając.
    Przełożyć masę do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (ok. 24x30 cm).
    Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem).
    Odstawić do przestygnięcia.
  • 2. W ½ szklanki mleka rozprowadzić budyń.
    Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na wrzące wsypać wiórki kokosowe i całość gotować przez 20 minut.
    Pod koniec, kiedy wiórki wchłoną mleko, będzie bardzo gęste, więc trzeba uważać, żeby się nie przypaliło.
    Dodać masło, a kiedy się rozpuści, wlać mleko z rozprowadzonym budyniem.
    Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez chwilę bez przerwy mieszając.
    Jeszcze ciepłą masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
  • 3. Tabliczkę czekolady rozdrobnić, rozpuścić w kąpieli wodnej i równo rozsmarować na cieście.
    Odstawić ciasto w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować