Kakaowo-kokosowe naleśniki z serkiem waniliowym i masłem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszna słodziutka odmiana klasycznych naleśników. Idealna na deser zarówno dla małych i dużych łasuchów.

  • 20 min

Składniki:

  • Na ciasto naleśnikowe:
    1,5 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    3 łyżki wody mineralnej
    szczypta soli
    cukier waniliowy
    2 łyżki kakao
    3 łyżki kokosu
    2 łyżki oleju

    Na masę:
    Serek waniliowy 175g. (typu Gucio czy Tutti)
    4 duże łyżki masła czekoladowo- waniliowego
    2 łyżki kokosu

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania


Kakaowo-kokosowe naleśniki z serkiem waniliowym i masłem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-10fv5v7 1. No miski nalewamy mleko, dodajemy mąkę, jajko, wodę, sól, cukier waniliowy i miksujemy. Kolejno dodajemy kakao i kokos i dokładnie mieszamy (można również miksować). Na koniec dodajemy olej i łyżką delikatnie mieszamy.
  • image-20or88w 2. Rozgrzewamy patelnię i rozlewamy masę na całości (cienka warstwa) Smażymy po obydwu stronach.
  • image-0rfo2lv 3. Następnie przygotowujemy masę serową czyli do miseczki przekładamy serek waniliowy, dodajemy masło czekoladowe oraz kokos i delikatnie mieszamy.
  • image-0gwbivs 4. Na każdego naleśnika nakładamy jedną czubatą łyżkę masy i zakręcamy w rulonik.
    SMACZNEGO :)

Porady

Masło czekoladowe najlepiej musi mieć temperaturę pokojową, wtedy łatwiej je połączyć z serkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy